Terme Gezi Rehberi Sizlerle!
Samsun'un Terme bölgesindeki gezilecek yerler nelerdir!
Samsun'un Terme ilçesi, Karadeniz'in yer alanı, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle ünlü bir bölgedir. Terme'de gezip görebileceğiniz bazı önemli yerler şunlardır:
Terme Ahşap Tarihi Pazar Cami
Osmanlı dönemi ahşap mimarisinin en nadide örneklerinden olan tarihi Terme Pazar Camisi, bitişiğindeki türbe ve avlusundaki 5 Buçuk asırlık çınar ağacıyla tarih ve özellikleri bir arada harmanlandığı Terme'nin müstesna yapıları arasında yer almaktadır. Terme Cumhuriyet Meydanında iki yakayı ayıran Irmağın boyunca, iki yakayı birleştiren köprünün başında bulunan rivayetlere göre tarihi, 1461 Trabzon seferine kadar giden Tahta Pazar caminin, içerdiği tarih belirsiz. Terme'nin ilk Camisi olma özelliğinin taşındığı tahmin ediliyor. 3 yıllık restorasyonun ardından 2020 yılında yeniden ibadete açıldı.
(Terme Ahşap Tarihi Pazar Cami)
Terme Miliç Çamlığı ve Plajı
Terme'nin benzersiz bileşenleri eşliğinde çayınızı yudumlayabileceğiniz, doğa ile iç içe bir deneyim yaşayabileceğiniz benzersiz bir mekan. Sahil tesisleri, park ve yürüyüş yolları, mesire alanları, mavi bayraklı plajı, karavan parkı, restoran ve kafeleri ile Samsun ve Terme'nin en gözde mekanlarındandır. Ayrıca Terme Evi, 6 adet çocuk parkı, 1000 metre uzunluğunda bisiklet parkı, 150 metre uzunluğunda ahşap iskele, 4 adet jimnastik parkı, 1 adet 500 kişilik kapalı düğün salonu, çadır kamp alanı ve mesire alanı ile restoran ve kafelerden oluşan komplike bir tesistir. Doğal güzelliğiyle büyüleyen sahile, balık tutmak içinde çok sayıda kişi geliyor.
(Terme Miliç Çamlığı ve Plajı)
Gölyazı Kuş Cenneti ve Göller Bölgesi
Saklı yaşadığı bir hazine gibi keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikler: Akgöl, Çobanyatağı, Simenit Gölü, Gölyazı... Milli Parklar Müdürlüğü'nce "Yaban Hayatı Koruma Sahası" ilan edilen ve doğal kanallarla birleştirilmiş olan Akgöl, Simenit ve Silindir gölleri Karadeniz ile Terme arasında yer alıyorsun. Terme'ye 20 km uzaklıkta olan Simenit ve Akgöl kanalla 2 göl halindedir. Rivayetlerine göre burada batık şehir olduğu söylenmektedir. Gölün Simenit denilen bölümü 1.5-2 metre derinlikte olup dibiğ denilen bir çamurla kaplıdır. Yerin derin bölümleri de vardır. Gölün doğu kısmı tamamen sazlıklarla kaplıdır, ayrıca vadinin içerisinde ağaçlarla kaplı bir de ada bulunmaktadır. Gezi rotanıza eklemeyi unutmayınız. Su başarı ormanları, Simenit Gölü, sazlıklar ve birbirinden farklı kuşları ile benzersiz doğa…
(Gölyazı Kuş Cenneti ve Göller Bölgesi)
Terme Amazon Tabiat Parkı
Samsun, Terme ilçemize bağlı Sivaslılar Köyü sınırları içerisinde yer alan Amazon Tabiat Parkı sizi bekliyor. Ordu – Samsun karayolu üzerinde Amazon Tabiat Parkı'na toplu taşıma araçları ile ulaşımı sağlamak mümkün değildir. Amazon Tabiat Parkı, Terme ilçesinin, Gölyazı, Sivaslılar ve Aybeder bölgeleri bulunmaktadır. Doğada yürüyüş, piknik, kamp, yabani hayvanların yaygınlığı, manzara seyri ve fotoğrafçılık faaliyetleri mevcuttur. Amazon Tabiat Parkı, çeşitli endemik tür ekosistemi ile bezenmiş; deniz, doğa ve ormanlık alanıyla bakır bir alana sahiptir. Alanda tespit edilen bitki türü sayısı 433'tür.
Yeşilırmak deltasının etkisi ile alanda en çok görülen hayvan türleri, balıkçıl su kuşlarıdır. Alanda bulunan hayvan türlerine; küçük ak balıkçıl, erguvani balıkçıl, martı türleri, macar ördeği, yumuşak ördek ve çeltikçi örneği verilebilir.
Amazon tabiat parkında; doğa videosu, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemi, botanik gezi ve kampçılık gibi faaliyetler yapılabilmektedir.
Terme ilçesine 9 km, Samsun iline 65 km uzaklıktadır. Karadeniz'e kıyısı olan Amazon Tabiat Parkı'nda doğa ile iç içe vakit geçirmek için geçiş anlatımınız…
(Terme Amazon Tabiat Parkı)
Cüneydi Bağdadi Türbesi
Cini Bağdad adı ile de tanınır. Terme, Dibekli köyündedir. Biri yukarıda, altta düzlükte iki adet türbe vardır. Yapı olarak. Sanatsal değeri yoktur. Türbe ile ilgili şu şekilde anlatılır; İslam ordularıyla Samsun'un önlerine gelen Cüneyd isimli yiğit, düzlükte savaşırken kolunu yitirir. Savaşa savaşa bir tepede şehit düşer. Kolunun ve kalıntılarının döküldüğü birer türbe yapılır. Daha sonra kol yatağının yanında gömülür ama ertesi gün kolun eski yerine geçtiği görülür. Türbede bulunan kişilerin hakkında farklı görüşler vardır. Önemli olan Cüneyd-i Bağdadi Hazretleridir ki, bu şahsın mezarının Irak'ta olduğu bilinmektedir. Bir görüş de, Bağdadi Haydar adlı bir emir olduğudur ki, Cüneyd-i Bağdadi'nin kelime anlamının Bağdatlı askeri olduğu, askerin adının ise Haydar olduğu diğeri ve türbe ve mezarlardaki kişi Haydar'ın askerleri olduğu bir savaş sırasında öldürüldüğüdür. En uygun görüş ise bu şahsın Canik Emiri Cüneyd Bey olduğudur. Cüneyd Bey Selçuklu soyundan olup, Kubadoğlu sülalesindendir ve dönemin Samsun hakimidir. Şehzade Çelebi Mehmet'in tekrar Osmanlı hükümdarlığını kurduğu sırada Cüneyd Bey'in serbest bırakılmasına izin verilmiş ancak daha sonra Amasya Valisi Hamza Bey'in üzerine gönderilerek büyük mücadeleler yaşanmış, Cüneyd Bey sığındığı Terme dağlarında öldürülmüş ve kaybolmuştur. Diğer mezarlar ise Cüneyd Bey'in askerleridir. Türbede dokuz metre uzunluğunda sanduka vardır.
(Cüneydi Bağdadi Türbesi)
Ayrıca Terme'de onun üzerinde tarihi türbe vardır. Bunlar:
TERME BAZLAMAÇ BELDESİ HOYLAN MAHALLESİ (HÜSEYİNOĞLU TÜRBESİ), TERME AKÇAYKARACAALI KÖYÜ (KARACA ALİ BABA TÜRBESİ), TERME AKÇAGÜN KÖYÜ (ŞEYH ABDULLAH TÜRBESİ), TERME AHMETBEY KÖYÜ (İNEBEL TÜRBESİ), TERME GEÇMİŞ KÖYÜ (ARZUMAN TÜRBESİ) ), TERME EVCİ BELDESİ YAHYALI MAHALLESİ (GANİ DEDE TÜRBESİ), TERME DİBEKLİ KÖYÜ YUKARI MAHALLESİ (KÜÇÜK TÜRBESİ), TERME DAĞDIRALI KÖYÜ (ŞAKIRCUK TÜRBESİ), TERME DAĞDIRALI KÖYÜ (DAĞDIRALI TÜRBESİ), TERME ÇANAKLI KÖYÜ (ÜFÜ) TÜRBESİ), TERME BAZLAMAC BELDESİ TÜRBE MAHALLESİ (BAZLAMAÇ TÜRBESİ),
Yeni Cami Köyü Ahşap Cami
Yeni Cami Köyü'nde, köy merkezi dışında eski bir mezarlık içerisinde bulunmaktadır. Camiye ait bir inşa kitabı yoktur. Ağaç türleri oylanarak Arapça “1259” kodlanmıştır. Ahşap Cami'nin 300 yıllık tarihi bilinmektedir.
Yeni Cami Mahallesinde cami bulunan tamamen ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Camide mihrabinin yanında H.1259-M.1843 tarihi olduğu görülmüştür. Bu tarihin onarım tarihi yine muhtar tarafından da teyit edilmiş olup caminin kesin yapım tarihi kesindir. Yapısal planlı, kırma çatılı, geniş saçaklı ve Marsilya kiremit örtülüdür. Caminin kesin, kenarlarda ahşap kütüklerle ve iç kısımlarda taşlarla belirli yüksekliğe kaldırılmıştır. Cami ahşap sütunlarla desteklenmiştir, mahfili ve minaresi yoktur. Bu cami günümüzde Cuma ve bayram namazlarında kullanılmaktadır. İnsanın içine girerek yuvasına geliyor. Her şeyle ilgili ahşap, burada Cuma'nın değeri çok farklı oluyor…
(Yeni Cami Köyü Ahşap Cami)
Tarihi Akçay Köprüsü
Terme ilçemizin Akçay köyünün sembollerinden biri olan Akçay tarihi Köprüsü Akçay ırmağı üzerine 1940 yılında Alman Mühendisler tarafından inşa edilmiştir. Köprünün ilk durumu üç kemerli olup 1965 yılında ki büyük selle köprünün bir kemeri yıkılıp köprü iki kemerli olarak yol boyunca varlığını sürdürmüştür.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Akçay mahallesi Akçay Çayı üzerinde bulunan kemerli köprü 2863 sayılı yasanın 6. Maddesi gereğince ''korunması gereken özellikz kültür varlığı ve sit alanı'' olarak tescil edilen Akçay Köprüsü, ile doğanın oluşumlarının buluşmasıyla Akçay'ın simgesi haline geldi.
(Tarihi Akçay Köprüsü)
Dağdıralı Tarihi Ahşap Cami
Terme İlçesi Dağdıralı Köyü'nde bulunan cami; dikdörtgen planlı, kırma çatılı, alaturka kiremitli ve geniş saçaklıdır. Yapının doğu cephesinden son direniş yerine giriş yapmaktadır. Son cemaat yerinden ana mahfile giriş yuvarlak kemerli tek kanatlı ahşap kapı ile sağlanmıştır. Yapının mihrabının oldukça sade bir görünüme sahip olduğu birlikte minberin korkuluklarında iç içe geçmeli geometrik resimler verildiği görülmektedir.
Yapılış tarihi 15-16 yüzyıl.
(Dağdıralı Tarihi Ahşap Cami)
Terme Çayı
Karadeniz'e dökülen bu çay, doğa sevenler için güzel bir piknik alanıdır. Çayın yürüyüş yapmak ve doğayla çıkmak için ideal olması. Çayın yaşadığı yer Gezi Parkı ilçesi gençlerin uğrak noktasıdır. Çaydan olta balıkçıları balık tutarak zaman geçiriyorlar. Terme çayı farklı mevsimlerde kartpostallık görüntülerden oluşur.
(Terme Çayı)
Terme Yöresel Lezzetler
“Terme pidesi” gastronomik açıdan büyük özelliklere sahiptir. Özellikle yol boyunda yer alan tesislerde bu lezzete özel önem verildiğinde Terme'nin önemli bir markasının tanışması yoktur. Terme pidesi Samsun'un bakanlığı işaretli tescilli lezzetidir. “Terme pirinci” de ilçenin adının duyurulmasında önemli bir kesintidir. Terme pirincinden yapılan pilav ilçenin yöresel bir lezzetidir. Ayrıca Samsun'un önemli bir yöresel ürünü olan keşkek de Terme'de tadıyla dikkat çekiyor.
Terme, tarihi, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetleriyle yönetilen farklı deneyimler sunar. Özellikle doğa meraklıları ve tarih meraklıları önemli bir turizm potansiyeli yaratıyor.
Kaynaklar:
https://samsun.ktb.gov.tr/TR-216855/terme.html
http://www.terme.gov.tr/ilcemiz